3/4 Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) is 1 van de 9 noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De TOGS is voor ondernemers die directe schade ondervinden van diverse kabinetsmaatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Gedupeerde ondernemers ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen. De TOGS is aan te vragen via de website van het RVO.

3/4 Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)

De Raad Nederlandse Detailhandel heeft in een presentatie handig uitgelegd wat de NOW precies inhoudt. Belangrijkste punten op een rij:

- De NOW dient als vervanger van de WTV (oude regeling werktijdverkorting)
- Het is een subsidieregeling die niks met arbeidsrecht te maken heeft, er is dus geen link met werkbare uren of UWV, wel met omzet
- Vergoeding krijg je over een periode van 3 maanden; je mag zelf aangeven welke periode (maart t/m mei, april t/m juni, mei t/m juli). Wel belangrijk: als je een periode gekozen hebt, kan je die niet meer aanpassen
- De omzet van die drie maanden wordt vergeleken met het gemiddelde over 2019 (dus de jaaromzet:4)!
- In de presentatie vind je een handige rekenhulp
- De regeling is opengesteld vanaf maandag 06 april
- Aanvragen kan tot 31 mei bij het UWV

1/4 Update vanuit kabinet

Alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie (31/3) na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers. Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

Meer info?

Check ook regelmatig deze pagina’s voor de laatste informatie voor ondernemers: